Het perfecte kopje thee, volgens etiquette
Pasen staat weer voor de deur met zonnige, maar nog koude dagen. In het kader van het genieten van de kleine dingen, is het drinken van een kop thee hét moment om even terug te schakelen en op te warmen. Of je dit nu alleen doet of samen, een pot dient op de juiste wijze gezet te worden voor de ultieme thee-tijd beleving.
Gaat het om een snel kopje thee voor alleen jezelf? Dan
volstaat één zakje en een beetje heet, niet meer kokend
water. Geduld is een schone zaak en het op en neer bungelen van het theezakje in je kopje is niet de juiste methode voor een optimale smaakbeleving. Het theewater wordt hierdoor enkel bitterder van smaak, zonder dat de zoete tonen naar boven komen. Heb je dus even de tijd? Laat het zakje dan naar eigen smaak even rustig badderen in het water, alvorens deze eruit te halen.
Zonder suiker
Doe je er dan vervolgens melk en/of suiker bij? Als je de thee goed wil proeven dan laat je suiker achterwege. Dit onderdrukt enkel de smaak en je laat je hersenen ook nog eens doen geloven dat suiker noodzakelijk is bij het consumeren van thee, wat natuurlijk alleen maar ongezond is. Is je thee nu toch te bitter gezet? Voeg dan naar smaak wat melk toe.
Er zijn zelfs onderzoeken gedaan naar de werking van melk tegen donkere aanslag op je tanden na het drinken van thee. Met name bij zwarte thee, zoals Earl Grey, zou dit van toepassing zijn door het hoge gehalte tannines in de thee. Je kunt natuurlijk ook gewoon een slokje water nemen om je tanden mee schoon te spoelen.
Als je gastvrouw bent voor één of meerder mensen en je dus een hele pot thee zet, doe dit dan zoals het een echte dame betaamt. Hiervoor duiken we de geschiedenis van English etiquette in.
De 7 stappen voor de perfecte thee
Thee stap 1
Verwarm de theepot door hier een scheutje kokend water in te gooien, deze met de deksel op de pot rond te draaien en vervolgens leeg te gooien.
Thee stap 2
Schep losse thee of gooi theezakjes in de pot. Voor het aantal theezakjes geldt de vuistregel: per persoon één zakje + één voor de pot. Dus ben je met zijn tweeën? Gebruik dan drie zakjes.
Thee stap 3
Schenk het hete water in de pot en draai de pot een beetje heen en weer.
Thee stap 4
“Melk en suiker?” De suiker schep je vóórdat de thee is ingeschonken in het kopje. Waarom? Dit zorgt ervoor dat de suiker sneller oplost en niet blijft korrelen zodra je begint met drinken. Tegenwoordig schenkt men vaak het scheutje melk in nadat de thee is ingeschonken. Volgens oude gewoonten schenk je echter ook de melk in het kopje voordat de thee is ingeschonken, mits het kopje van porselein (“China”) is en niet van aardewerk. Dit gold destijds enkel voor de mensen die rijk genoeg waren om Chinees porselein in hun bezitting te hebben. Houd hierbij vooral je eigen voorkeur aan.
Thee stap 5
Als gastvrouw schenk je de thee in tot een centimeter onder de rand van het kopje. Plaats het theelepeltje boven aan het schoteltje en geef de schotel met kop aan zodat het oor van de kop bij diens rechterhad uitkomt. Indien de gast in kwestie echter linkshandig is, kan het vriendelijk zijn om het oor bij de linkerhand te plaatsen.
Thee stap 6
Roeren maar! Of nee, niet écht roeren… Beweeg het lepeltje heen en weer van voor naar achteren, 12 uur tot 6 uur, in je kopje zonder dat het lepeltje het kopje raakt. Haal het lepeltje naar boven en schud deze één keer af boven het kopje. Wederom zónder dat deze het kopje raakt. Leg het lepeltje terug aan de bovenkant van het schoteltje.
Thee stap 7
De thee hoor je volgens oude tradities met schoteltje en al naar je toe te brengen en het schoteltje nooit neer te zetten zonder kopje en lepel erop. Tegenwoordig wordt daar als het goed is niet meer op gelet ;).

Het állerbelangrijkste: pak je rust en geniet er van!
Geniet ervan met een heerlijke, luchtige chocoladecake
En waarom wil je je gasten überhaupt iets lekkers aanbieden? Lees het hier: Goede manieren die een comeback mogen, nee móeten, maken
3 reacties