Zwart-wit vintage tekening van een jaren '50 lachende vrouw met schort en een bord met eten. Met de tekst "Betaalbaar Weekmenu Dag 1".

Weekmenu betaalbaar en gezond dineren: dag 1

Welkom bij het eerste recept van mijn weekmenu. Alles is gevarieerd, makkelijk en leuk om te koken. Met deze dag het traditionele oer-Hollandse gerecht: hete bliksem!

Kosten van dit weekmenu liggen voor minstens 2 personen rond de €50,-

Budgetproof hoofdgerecht dag 1


Onderstaand heb ik nieuwe zakjes en pakjes meegenomen in de prijsberekening. Dat is niet nodig als je aan de gang gaat, omdat je er vaak wat van overhoudt.

Diner op maandag

Hete bliksem met worst
Kosten: +/- €8.62


Ingrediënten voor 2 personen:

  • 500 gram aardappels (Zak van 1 kg in de berekening meegenomen)
  • 2 uien (klein zakje in de berekening meegenomen)
  • 150 gram (diepvries) spruitjes
  • 2 appeltjes (1 kilo Jonagold in de berekening meegenomen)
  • 2 braadworsten
  • 70 ml melk
  • Scheutje olijfolie
Ovenplaat gevuld met stukjes appel, ui en spruitjes voor hete bliksem.


Hete bliksem maken:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht of boven- en onderwarmte) en zet alvast een ruime pan water op het vuur waar de aardappels straks in moeten
  2. Snijd de uien in kleine parten, snijd de appel in kleine stukjes en halveer de spruitjes.
  3. Sorteer de ui met appel op de ene helft van een bakplaat en de spruitjes op de andere helft met een scheut olijfolie er overheen. Plaats de bakplaat in het midden van de oven. Zet de timer op 30 minuten.
  4. Schil nu de aardappels en snijd in een aantal stukken.
  5. Kook de aardappels voor 10 minuten.
  6. Zet ondertussen de worsten al op middelmatig vuur met een beetje boter in de pan. Bij worstjes brandt de buitenkant altijd snel aan, terwijl de binnenkant rauw blijft. Let daar op en plaats bij overmatig spetteren een deksel half op de pan.
  7. Zodra de aardappels klaar zijn giet je ze af en pureer je ze met een stamper of eventueel een stevige vork. Giet de melk er ook doorheen en season met peper en zout.
  8. Als de ui, spruitjes en appel karamel gekleurd zijn, haal je ze uit de oven en hou je de spruitjes even apart.
  9. Meng de ui met appel door de aardappelstamppot heen.
  10. Maak de borden klaar, strooi de spruitjes over de stamppot heen en serveer met de worst.

Voor bespaartips tijdens het boodschappen doen verwijs ik je graag naar Budgetproof boodschappen doen: boodschappen bespaartips

Tekening van borden met stamppot, aardappelen en rookworst met in het midden de woorden "Dutch cuisine".

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 reacties