Truffelpasta voor een makkelijk & luxe diner
Als je het hebt over luxe comfortfood dan is een pasta met truffelsaus wel aan de winnende hand. Een maaltijd die het altijd goed doet als je visite krijgt, je een romantische avond organiseert of jezelf eens goed mag trakteren. Het hoeft niet moeilijk te zijn, want onderstaand recept kan iedereen maken en kost je slechts een minuut of 10.
Tip: als je er een diner van maakt serveer je in een voorgaande gang het beste iets luchtigs, want truffelpasta is een machtige zaak. Gelukkig maar, want dan heb je aan één bord vaak ook meer dan genoeg. Dat haalt de prijs van truffel er dan misschien wel weer een heel klein beetje uit?
Truffel is dan ook iets waar ik niet vaak mee kook, maar afgelopen week was het tijd voor een romantisch, maar makkelijk maaltje. Voor de gelegenheid hebben we dus toch een klein potje truffel tapenade bij de supermarkt gekocht. Dat potje is bij lange na nog niet leeg, dus zal deze week nog vaker worden gebruikt. Tip: als je deze pasta gaat maken, bedenk dan meteen wat je met de rest van de inhoud van het potje truffel tapende kunt doen. Denk aan: pizza, aardappelsalades, andere pasta’s, gegrilde groenten, toastjes). Zo hoef je die luxe traktatie niet weg te gooien.

Wat is truffel tapenade?
Bij een potje truffel tapenade worden er met name paddenstoelen gebruikt met een beetje truffel erdoorheen. Truffel heeft een erg overheersende smaak, dus een klein beetje is al genoeg. Bij goedkopere varianten, denk aan AH eigen merk, wordt er echter truffelolie gebruikt i.p.v. echte truffel. Ook lekker, maar het verschil proef je wel degelijk. Tip: truffelolie wordt ook bij Xenos verkocht en bij de lekkere (olijf)olie winkeltjes.
Waarom is truffel zo duur?
Truffels moeten gezocht worden en kunnen door de specifieke grond- en klimaateisen niet door de mens worden verbouwd. Wat een Godswonder! Het zoeken naar de truffels is ook nog eens erg arbeidsintensief voor mens én hond, die hoog in de bergen samen opzoek moeten gaan. Ieder restaurant wil ze, maar veel aanbod is er dus niet(rondomvandaag.nl). Logisch dat het dus niet overal te koop is, het truffelpercentage in een potje erg laag is en dat je er een leuk zakcentje voor over moet hebben.
Truffelpasta recept
Dit heb je nodig voor 4 porties:
Allereerst: slechts 1 bakpan, snijplank, mes.
- Zakje verse tagliatelle (wij gebruiken altijd volkoren voor de vezels, maar van de Italianen mag dat niet)
- 250 gram kastanjechampignons
- 250 gram spekreepjes
- Klein potje truffel tapenade, 5 tl heb je zeker nodig
- 250 ml volle kookroom
- 1 teentje knoflook
- Parmezaanse kaas
- 1 el (olijf)olie of boter
- Peper & zout voor garnering
De truffelpasta maken:
- Hak of pers de knoflook fijn. Let op: zet het vuur nog niet aan! Maar giet eerst de olie in de pan, verspreid met een spatel en gooi de knoflook erbij. Nu pas zet je het vuur zachtjes aan. Zo komt de smaak van de knoflook het beste vrij, zonder dat deze verbrand (tips van de Italiaanse kookzenders).
- De champignons snijd je in dunnen reepjes. Bak die vervolgens ook mee in de pan, samen met de spekjes. Tot gaar.
- Roer de room erdoorheen en wacht tot de saus een beetje pruttelt.
- Nu voeg je een aantal theelepels van dé truffel tapenade toe. Goed roeren en voeg peper, zout naar smaak toe.
- Je kunt de pasta er meteen doorheen roeren, zodat je één pan hebt en daarna alles netjes over de borden kunt verdelen. Strooi er naar smaak Parmezaanse kaas overheen.
Persoonlijk vind ik bij dit recept de kaas al snel overkill, dat vind ik de smaak van de truffel teniet doen. Maar proef vooral even zelf! Serveer naast een frisse, groene salade.
Geniet ervan!
Leestips: