Granieten vijzel met Zevenblad erin en de tekst: "Zevenblad?!"

Onkruid? Lekker! Pesto maken van Zevenblad

Als je veel bladerig onkruid in je tuin hebt of ziet liggen langs de kant van de weg bijvoorbeeld, dan is de kans groot dat het Zevenblad is. In plaats van je eraan te ergeren, kan je er ook iets leuks mee doen, namelijk zelf pesto maken. Van dit type onkruid kan dat veilig en het is leuk en gezond om eens te doen.

Wat is onkruid en wat is Zevenblad?

Onder onkruid verstaan we ongewenste, verwilderde planten. Paardenbloemen, Madeliefjes en klavertjes vier horen hier ook bij. Hoewel ik ze persoonlijk wel mooi vind en het in onze eigen tuin dus niet als onkruid beschouw, maar meer als een cadeautje. Tevens valt onder onkruid de leuke bloemen die onder de schutting van de buren door zijn gekomen. Ook daarvoor geldt in mijn geval: dat is een cadeautje. Gratis bloemen zonder er moeite voor te doen, waarom niet? Vind jij onkruid wel eens mooi?

Vintage gebloemd, gevuld theekopje met madeliefjes en de tekst: "Mooi onkruid is niet lelijk".

Zevenblad vind ik daarentegen wel een echt onkruid, omdat het o ver al gaat zitten en moeilijk valt uit te roeien. Door consequent te plukken is het echter wel mogelijk. De kans is groot dat als je eenmaal Zevenblad in je tuin hebt en dit gaat verwijderen, je grote bossen van dat groene, puntige blad weg gaat gooien. Je kunt er ook een deel van opzij leggen, om er verse pesto van te maken.

Zevenblad onkruid.

Hoe maak je pesto van Zevenblad?

Ingrediënten:
  • Twee handen vol Zevenblad, met of zonder steel
  • 2 tenen knoflook
  • 60 gram pijnboompitten of walnoten
  • 2 eetlepels olijfolie, voor de echte smaaksensatie kies je extra vierge
  • Half glaasje water
  • Peper en zout
Pesto maken

Dit is heel gemakkelijk, welke ingrediënten je ook gebruikt, bij het maken van pesto ga je altijd zo te werk:

  1. Was het blad goed!
  2. Gooi alles in een blender of vijzel
  3. Blenden maar (of stampen dus)
  4. Is de pesto nu niet vloeibaar genoeg, dan kan je nog wat extra water en olijfolie toevoegen
  5. Serveer over een pasta, als dipsausje of over een tomatensalade bijvoorbeeld
Pesto bewaren

Onnodig weggooien zijn we geen fan van. Heel veel kan je bewaren in weckpotten of in zakken in de diepvries, zo ook met pesto. In de koelkast blijft verse pesto ongeveer een week lang goed.

Zevenblad met een plaatje van een kok erbij die een bord vasthoudt met: "bon apetit". En erboven de tekst: "Zevenblad?!"

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *