Roze Smørrebrød: lust voor maag én oog
Als je wel eens in Denemarken bent geweest dan heb je vast wel eens die rijkelijk belegde broodjes zien liggen. Wat voor brood precies? Nou, als je dat nog kunt zien liggen, dan zie je dat het roggebrood is (rugbrød). Ben je geen liefhebber? Laat je dan niet misleiden, want van de smaak van het roggebrood is weinig over door de berg die er bij Smørrebrød bovenop ligt.
Er kan van alles op, van eiersalades tot carpaccio en avocado. Zelfs ik, iemand die niet van roggebrood of überhaupt van broodjes houdt, ben fan geworden. De definitie van Smørrebrød: “(Rogge)brood besmeerd met boter of margarine en belegd met diverse soorten beleg” (visitdenmark.nl). Eerder schreef ik een artikel over de Deense, en überhaupt Scandinavische cultuur waar we thuis in Nederland ook wat mee kunnen. Het nuttigen van onderstaande gezonde lekkernij kan daar natuurlijk niet aan ontbreken.
Deens Smørrebrød recept
Voor 2 broodjes, in dit geval:
- Roggebrood 2x
- Bieten hummus
- Avocado 1x
- Ingelegde rode ui
- Optioneel: een klein beetje kiemgroenten
- Optioneel: olijfolie
- Peper naar smaak
Aanvullende info:
Bieten hummus heeft een prachtige roze kleur en ook ingelegde rode ui is te herkennen aan het felle roze. Tevens smaken ze ingelegd ook veel zoeter dan rauw of gebakken. Een heuse traktatie dus! Zie in dit artikel het recept voor ingelegde rode ui.
Kiemgroenten zijn super gezond. wist je dat één snuf broccoli kiemgroenten net zoveel antioxidanten bevat als de hele broccoli? (ilovehealth.nl.) Tegenwoordig makkelijk te verkrijgen in de gewone supermarkten en niet duur. Als je ze in een luchtdicht zakje of bakje bewaart, kunnen ze best een week of 2 goed blijven in de koelkast.

Roze Smørrebrød maken
- Smeer het roggebrood in met de hummus. Als je wilt nadat je een laagje boter hebt aangebracht.
- Snijd dan de avocado doormidden, wip de pit eruit met een lepeltje en maak met een mes verticale sneetjes in de avocado. Nu kan je met een lepel gemakkelijk de repen avocado netjes uit z’n jas halen en op het roggebrood leggen.
- Verspreid er voorzichtig wat olijfolie overheen.
- Leg er een volle vork van de uitjes op en decoreer met een beetje kiemgroenten.
- Garneer naar smaak met peper en eventueel wat Himalaya- of zeezout.
Geniet ervan!
Eén reactie