Kant-en-klaar bakken uit de supermarkt
Dat kan eigenlijk niet hè? Kant-en-klaar en dan toch zelf bakken. We kennen natuurlijk al de vooraf samengestelde bak dozen van diverse merken. Waar je op de bak afdeling pakketten vindt voor het in elkaar flansen van diverse soorten en maten cakes en taarten in verschillende moeilijkheidsgradaties, kun je nu ook nog makkelijker te werk gaan door het aanschaffen van vers, kant-en-klaar deeg.
Hoewel ik groot voorstander ben van lekker traditioneel bakken “from scratch“, oftewel: alles zelf maken met goede ingrediënten, is het soms toch ook wel heel fijn om even iets “zelf” te bakken zonder echt moeite te doen. Of omdat het veelal goedkoper is, gek genoeg.
In mijn trek naar voor mij onbekend gebak stuitte ik op het kant en klare deeg van Danerolles. Net als de kant en klare croissant deegjes, maar dan voor koekjes en kaneel rolletjes.
Verse deegrollen van Danerolles
Het enige wat je thuis hoeft te doen is het deeg uit de rol halen, snijden en in de oven plaatsen. Let op dat de verpakking niet warm is geworden, want dan plakt het deeg enorm zodra je het uit z’n verpakking rolt. En doe jezelf een plezier door van te voren een beetje bloem over het aanrechtblad te verspreiden.
Ik vind het spul ontzettend lekker en erg zoet. In tegenstelling tot wat ik van te voren dacht, vind ik het niet nutteloos om zulk kant-en-klaar deeg te gebruiken. Vers uit de oven is namelijk altijd lekkerder dan gebak wat al even in de koeling heeft gestaan. (Ode aan de bakker.) Ideaal voor als je haast hebt of geen puf meer aan het eind van de dag, maar je wel wat lekkers wil voor ’s avonds bij de thee.
Het moge echter wel duidelijk zijn dat zoiets als kant en klaar deeg het echte bak werk nooit kan vervangen. Met de eer strijken dat je zelf koekjes hebt gebakken met dit verse deeg is niet helemaal eerlijk. En met de kant-en-klare samengestelde bak pakketten kan dat vaak nog net wel. In het kader van: “Een beetje van mezelf en een beetje van Maggie”. Op zich niks mis mee.

Conclusie review vers kant-en-klaar deeg
Dit deeg raad ik aan, omdat het lekker is en gemakkelijk. Maar wel alleen als noodoplossing en omdat het leuk is om te proberen. Het is wel vers deeg, wat dus maar even bewaard kan blijven in de koelkast. Dat maakt het lekker, maar niet geschikt om lang van te voren is huis te halen ‘voor het geval dat’…
Om altijd iets voor handen te hebben, mocht er onverwacht visite langs komen bijvoorbeeld, kan je beter een cake wecken of houdbare koekjes in de voorraadkast leggen.
Eén reactie