Hoe neutraliseer je geurtjes in je huis, kamer of kast
Luchtverfrissers, geurstokjes, geurkaarsjes of gewoon een bos heerlijk geurende bloemen: allemaal leuke manieren om de lucht in je huis op te frissen en een eigen geurtje te geven, alsof het om je eigen parfum gaat. Dit is echter niet altijd goedkoop en ook niet effectief als het gaat om het verwijderen van sterke geuren dit lang blijven hangen in bijvoorbeeld koelkasten en gestoffeerde meubelstukken.
Gelukkig zijn er weer hele simpele ingrediënten die je vaak wel in huis hebt om nare geurtjes op te nemen. Als je dan nóg geurstokjes wilt gebruiken, worden ze tenminste niet overstemd door de vieze lucht die uit de koelkast komt…
Koffiedik of hele koffiebonen:
In plaats van je gebruikte, volle koffiefilter meteen weg te gooien, kun je hem ook even leegscheppen in een bakje en in je koelkast plaatsen om geuren van (weggegooid) rottend voedsel te verdrijven. Koffie wordt vaak gebruikt in parfumeries bij het uittesten van parfums door klanten, omdat het je neus binnen no time neutraliseert. Zo werkt dat dus ook bij geurtjes in de koelkast.
Laat ‘m staan zolang je als je denkt dat nodig is. Ik zet ‘m altijd neer als er visite over de vloer komt en ik daarvoor veel eten in de koelkast heb liggen. Vers voedsel kan ook sterke geuren afgeven en als ik nu tijdens een feestje of diner de koelkast open doe, blijft de keuken lekker ruiken zonder dat de koelkast onderwerp van gesprek hoeft te worden.
Azijn:
Witte of bruine natuurazijn werkt altijd goed na een avondje gourmetten. Zet in iedere kamer een schaaltje neer. Eventueel zelfs op een rechaud, zodat de geur sneller verspreidt of kleine bakjes bovenop de brandende verwarmingen in ieder kamer. Als je ruimte weer fris ruikt, kun je hetzelfde bakje in de oven of
magnetron plaatsen om hier de etensgeuren uit te verwijderen. Dit soort bakjes werken overigens ook goed tegen het verdrijven van vliegjes i.c.m. afwasmiddel.
Houtskool:
Niet de meest handige voor in de woonkamer of kasten, maar wel treffend bij het organiseren van een barbecue. Een bakje houtskool op een onopvallend plekje in de keuken of na de barbecue op de tuintafel onder een afdak (waar etensgeuren vaak blijven hangen), absorbeert geuren.
Baksoda (Baking Soda):
Dit absorberende product heb ik al vaker benoemd en blijft een favoriet. Bakjes met Baksoda en eventueel een paar druppels lekkere etherische olie in de kledingkast, helpen je kleren langer fris te laten ruiken. Strooi ook wat Baksoda onderin de vuilnisbak en je zult zeker een paar maanden van stinkende vuilnisbakken af zijn.
Gedroogde kruiden:
Kruiden absorberen en maken meteen plaats voor een andere, maar lekkere geur. Het gebruik van gedroogde kruiden zou ik in dit geval dus alleen doen als de geur van dat kruid zelf ook in je kamer of kast wilt hebben. Goed luchtjes absorberende en ‘zen’ ruikende kruiden zijn lavendel, dennen en eucalyptus. Takjes van deze plantjes kun je zelf drogen, gedroogd kopen of de verse takken op een pannetje water op het vuur zetten.
Kattenbakkorrels:
Ondanks mijn gebrek aan een kat, heb ik zelf wel een zak kattenbakvulling in huis gehaald om ui te testen of dit werkt. En ja hoor, de zak staat nu open in de trapkast met schoonmaakproducten, om het vocht wat zich daar bevindt deels in zich op te nemen en de muffe lucht te verdrijven. Het hoeven natuurlijk geen hele zakken te zijn, ken je iemand met een kat, probeer dan eens te kijken of je een klein bakje kunt krijgen voor in je (koel)kasten of kleine, muf ruikende plekjes in huis.
Citroenschil met zout:
Daar heb je ‘m weer, de vrucht die niet alleen goed is voor lichaam, maar ook voor huis. Gebruik een halve citroen en haal het vruchtvlees er uit. Strooi er wat zout in en leg ‘m in een bakje op de bodem van de koelkast. Bij andere kasten kan het ook, maar moet je ‘m naar verwachting na een halve dag weggooien om schimmel te voorkomen.

Deze simpele producten hebben allemaal de eigenschap om geur te absorberen. Het verschilt uiteraard per situatie en per ruimte hoeveel je nodig hebt en of er opwarming op het fornuis, de verwarming of boven een kaarsje voor nodig is. Kijk daarmee wel altijd uit dat je da pan of het bakje niet aan laat branden zodra de inhoud is verdampt. Dat gaat altijd sneller dan verwacht.
8 reacties