Selleryjuice of selderij sap die zelf is gemaakt

Hoe maak je selderijsap zonder slowjuicer

Bleekselderij sap is de laatste jaren ontzettend in trek. Het schijnt een aantal aantrekkelijke gezondheidsvoordelen met zich mee te brengen als je ’s ochtends een half uur voor je ontbijt een glas selderij sap drinkt. Zo is het goed voor je spijsvertering, energie opwekkend en hebben de antioxidanten uit deze groente een goede uitwerking op huid, haar en nagels. Sowieso zijn antioxidanten heel belangrijk voor het afvoeren van giftige stoffen in je lichaam, die we allemaal binnenkrijgen op een dagelijkse basis.
Kortom: het drinken van dit sapje is een gemakkelijke manier om je lichaam een plezier te doen.

Wat ik zelf een groot voordeel vind van het maken van deze sap is dat je er maar 1 ingrediënt voor nodig hebt: bleekselderij. Je kunt er daarnaast nog andere groente- en fruitsoorten naar eigen smaak aan toevoegen. Citroensap is bijvoorbeeld heel gemakkelijk om er bij in te doen, zonder dat je extra je best hoeft te doen om de sap zo dun te houden. Het is bij selderijsap de bedoeling dat je sap héél vloeibaar is en dus gemakkelijk weg drinkt. Als bleekselderij wel eens in een smoothie hebt gebruikt, dan weet je dat er vaak stukjes of dunne sliertjes in blijven zitten. Drinkt niet zo lekker.

Mensen die een zogeheten Slowjuicer bezitten kunnen gemakkelijk een sapje maken, maar zelf heb ik zo’n apparaat nog niet aangeschaft. Ik heb er eigenlijk niet zo’n behoefte aan, aangezien ik selderij sap prima kan maken met mijn kaasdoek! Ook als je geen kaasdoek bezit (wél echt een aanrader overigens), kun je gebruikmaken van een theedoek. Dit vereist alleen maar een beetje extra spierkracht, omdat een theedoek haast hetzelfde is als een kaasdoek, maar dan dikker ;).

Stap voor stap selderij sap

Zelfgemaakte selderij sap zonder slowjuicer

Portie: +/- 500 ml
Bewaren: +/- 1 week in een afgesloten fles.

Benodigdheden:

– Staafmixer of blender
– Kaasdoek (eventueel te vervangen door een theedoek)
– Grote kom
– Glazen fles om te bewaren

Ingrediënt:
– 1 bleekselderij (dus één hele bos)
– Optioneel: Hele rijpe peer of appel

Bleekselderij sap maken

  1. Hak de bleekselderij fijn er pureer met een staafmixer. Als je deze niet hebt werkt een blender of eventueel zelfs een stamper ook prima.
  2. Hang de kaasdoek over de grote kom heen en leg hier een derde deel van de gestampte bleekselderij op.
  3. Je merkt dat er al wat sap door de doek heen sijpelt. Wring de doek met de bleekselderij nu boven de kom uit alsof je een natte handdoek probeert uit te wringen (in feite is dat ook het geval).
  4.  Als je genoeg kracht zet, zou de bleekselderij nu bijna helemaal droog moeten zijn en kun je het kneden als klei. Haal de selderij uit de doek en begin met het volgende deel. Herhaal dit tot alle gestampte bleekselderij op is!
  5. Je kunt de bleekselderij nu gewoon in een luchtdichte fles gieten en bewaren in de koelkast! 
Gesneden bleekselderij
Bleekselderij gepureerd met staafmixer
Sap wordt gemaakt van bleekselderij m.b.v. een kaasdoek

Zelf voeg ik vaak ook een hele rijpe peer toe, of een keer een appel. Ik gebruik gewoon wat ik nog heb liggen! Deze peer heb ik op het laatst toegevoegd, zoals ik dat ook met de selderij heb gedaan: Staafmixer + kaasdoek.

’s Ochtends vervang ik nu zonder moeite mijn kopje koffie door een glas bleekselderij sap!

Venkelkruidensoep tegen menstruatieklachten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *