Budgetproof boodschappen doen: boodschappen bespaartips
Betaalbaar, lekker en ook nog eens gezond eten kan een enorme uitdaging vormen. Vooral als je een beetje afwisseling in je maaltijden wil zien, het koken met plezier wil blijven doen en je een druk, chaotisch leven leidt: wie niet? het hoeft niet zo moeilijk te zijn als het nu misschien lijkt, want zodra je de smaak te pakken hebt en er aan gewend bent geraakt om op een bewuste manier boodschappen te doen, zul je merken dat het als vanzelf gaat. Ik som een paar handvatten op die gemakkelijk te integreren zijn in je boodschappenpatroon.
Mealprepping en lijstjes
Allereerst: De sleutel tot succes is het maken van boodschappenlijstjes en de boodschappen alvast voor een week of een aantal dagen in huis halen. Zorg dat je maag van te voren voldoende gevuld is, zodat je door je rommelende maag niet wordt aangezet tot impulsaankopen waar je achteraf spijt van krijgt.
Voorraden inslaan
Als er ruimte in je budget is om in grote voorraden vooraf te kopen als er wat in de aanbieding is, doe dit dan. Dit kan je op de lange termijn veel geld schelen. Zoek de aanbiedingen wel van te voren uit en laat de aanbiedingen van producten die je niet per se nodig hebt liggen. Zo koop ik bijvoorbeeld niet ineens de dure Clipper thee, ook al is die nu goedkoper dan andere weken. Thee van Pickwick koop ik echter wel een paar pakjes van in als deze zijn afgeprijsd. Dan leg ik ze in de voorraadkast en ben ik voor de komende maanden voldoende voorzien van thee. Met koffie doe ik hetzelfde, maar bijvoorbeeld niet met chips.
Diepvries varianten
Veel groenten zijn ook goedkoper als je de diepvries variant inkoopt. Let op! Dit geldt niet voor alle groente- en fruitsoorten. Als verse avocado’s bijvoorbeeld in de aanbieding zijn, is dit goedkoper dan blokjes avocado uit de vriezer. Soms denken mensen dat groenten uit de diepvries minder vitaminen bevatten dan verse groenten, maar dat is onzin.
Er is dus niks wat je tegen hoeft te houden om voor de goedkoopste variant te gaan. Het enige waar je tijdens het koken op moet letten is dat je de bevroren groenten ontdooid voordat je ze gaat bakken, anders brandt de buitenkant aan terwijl de binnenkant bevroren blijft. Zelf vind ik de meeste diepvries groenten net zo lekker als de verse, alleen bij bladgroenten kies ik meestal toch voor de verse variant, omdat de structuur van die uit de diepvries compleet anders is.
Restjes invriezen
vries in wat je in kunt vriezen als je over hebt! Vaak blijven maaltijden, groenten en zelfs verse kruiden dan nog minstens een maand goed. Zo vries ik de stammetjes van broccoli en bloemkool altijd in om er later soep van te maken. Deze soep vries ik vervolgens ook weer in, als ik over heb. Een recept hiervoor vind je in dit artikel: Weekmenu betaalbaar en gezond dineren
Onnodige ingrediënten laten liggen
Het niet standaard in huis halen van koekjes, chips en snoep went vanzelf en al gauw voel je je fitter en verlang je minder naar verslavende suikers die alleen maar extra geld kosten. Daarnaast lees je in recepten vaak dure kruiden of andere ingrediënten waar je maar een klein beetje van nodig hebt, maar die je ook prima kan vervangen voor een vergelijkbaar ingrediënt wat je al in huis hebt of wat goedkoper is.

Ik hoop dat ik je hier een beetje mee kan inspireren om bewust boodschappen te doen, ook al lijken het misschien voor de hand liggende tips, het zal je verbazen hoeveel vrienden en kennissen van mij ze niet toepassen!…. Voor een weekmenu van maximaal €50,- of recepteninspiratie verwijs ik je graag naar Weekmenu betaalbaar en gezond dineren
8 reacties