Bouillon van schillen, over recyclen gesproken
De ultieme tip voor als je er niet van houdt om restjes weg te gooien. Zoals voor vrekkers, voor duurzaamheidsliefhebbers of voor hobby koks:
Gooi de schillen van groenten niet weg, maar trek er bouillon van! Hetzelfde kan je doen met restjes van groenten. Bijvoorbeeld die kwart wortel die je anders overhoudt totdat ‘ie begint te schimmelen, waarna je ‘m eindelijk weg mag gooien.
Waarom bouillon?
Bouillon is handig om op voorraad te hebben. Het is een echte smaakmaker om aan diverse gerechten toe te voegen, zoals pasta’s of curry’s. Daarnaast is het lekker als tussendoortje of om op te warmen.
Het fijne aan bouillon is dat je er van alles aan toe kunt voegen, om ‘m wat rijker te maken. Denk daarbij aan gehaktballetjes, stukjes kip, extra groenten en vermicelli of croutons.

Hoe bewaar je schillen en restjes groenten?
- In zakjes in de vriezer (je kunt bijna alles wel invriezen, ook verse kruiden!);
- Tijdelijk in de koelkast voor een klein weekje;
- In weckpotten (lees hier hoe).
Snel bouillon trekken van schillen of restjes
Nodig:
- Schillen en/of restjes
- Tip: laurierblad
- Optioneel: verse tijm (kan in diepvries worden bewaard) en knoflook
Doe de restjes groenten in een pan met een ruime hoeveelheid koud water. Zet op het vuur met het deksel erop en breng aan de kook. Voeg bij voorkeur een laurierblad toe en eventueel wat verse tijm en knoflook.
Zodra het kookt, zet je het vuur wat lager en de timer op 20 minuten.
Zet het vuur uit en giet de soep door een vergiet over in een andere pan. De restjes groenten en schillen die niet volledig zijn opgelost, blijven nu in de vergiet achter. Deze zijn nu volledig gebruikt en kunnen weggegooid worden. Voeg naar smaak peper en verse kruiden toe aan je bouillon.
Bouillon bewaren
- Giet de bouillon over in glazen potten en vries in.
- Weck de potten, zodat ze erg lang houdbaar blijven in de voorraadkast.
Met de schillen van citrusvruchten kan je ook koken. Geen bouillon, maar het is wel te gebruiken als smaakmaker in gerechten en drankjes.
Veel plezier en smakelijk eten!
Eén reactie