Hoe maak je de oven schoon: tips voor efficiëntie
Het reinigen van de oven is altijd een leuke klus…NOT. Her en der lees ik dat mensen adviseren om eens per maand de oven schoon te maken. Volgens mij is het voor het behouden van de kwaliteit van je oven en de “lekkerheidsgraad” van je voedsel fijner om telkens kleine beetjes schoon te maken en een paar keer per jaar een grondige reiniging te doen. Bovendien is het efficiënter. Libelle is het met mij eens. Met inachtneming van de volgende tips houd je de oven langdurig schoon. Vervolgens zijn voor een grondige reiniging van de binnenkant van de oven maar twee stappen nodig.
Tips bij het schoonmaken van je oven
- Gebruik ten eerste ovenwanten om je te beschermen voor het geval dat bepaalde onderdelen in de oven nog warm zijn.
- Haal vervolgens de rekjes uit de oven en laat weken in warm water met zeep. Droog met keukenpapier alvorens ze terug te plaatsen.
- Veeg geknoeid voedsel meteen weg als de oven nog warm is, zodat het niet aankoekt.
- Meng baksoda met water en breng aan op de vieze plekken. Laat ’s nachts inwerken en schuur het de volgende dag weg met een spon of doekje.
- Gebruik geen zware schoonmaakmiddelen met veel chemicaliën. Dit kan je oven en het voedsel beschadigen zodra je ‘m weer aan zet.
- Voor de glazen ruit gebruik je enkel water met azijn of glazenwasser voor een glans zonder strepen.
- Het ventilatiesysteem moet altijd schoon en vrij zijn van voedselresten.
De oven van binnen schoonmaken in 2 stappen
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een paar uur een schaal met water en het volgende ingrediënt in de oven: citroenschijfjes of azijn of ammoniak. Zet de oven uit en laat een paar uur of ’s nachts staan.
Als je dit niet hebt, maar wel Baking Soda, gebruik dan een mengsel van dit baksoda met water en dip je daar je spons in om al het vuil los te krijgen. - Als laatste veeg je het verdampte vuil weg met een doek of spons.

2 reacties