Getekend notitiebriefje met kookgerei, waar de tekst op staat: "Ingrediëntenlijst voor: koken zonder pakjes".

Standaard in mijn keukenkastje: Koken zonder pakjes

Altijd wat in huis hebben waar je iets lekkers van in elkaar kunt flansen voor op de eettafel die avond. Daardoor wordt het gemakkelijk op momenten waarop boodschappen doen eigenlijk geen optie is. Of voor als er onverwacht visite mee eet. Dan wil je liever niet je noodvoorraad plunderen. Wel wil je vaak iets met voldoende smaak en ook wat gezond is, niet te duur misschien en niet tijdrovend.

Zo ontdekte ik afgelopen weekend dat de standaard kruiden die ik in huis heb grotendeels op waren. Dat punt bereik ik immers niet snel. Naar aanleiding van de inventarisatie in de voorraadkast die volgde, maakte ik een plan om alles in huis te halen wat je nodig hebt om zonder pakjes en zakjes te koken.

Netjes georganiseerde voorraadkast.

Waarom zonder pakjes en zakjes koken?

Ten eerste: Waarom zou je? Het is niet per se moeilijker om zelf een sausje samen te stellen. Integendeel zelfs. Voordeel daarvan is bovendien dat er geen toegevoegde suikers in zitten en geen overmatige hoeveelheid zout. Die E-nummers waar iedereen het altijd over heeft, zijn niet zo slecht, maar wel minder wenselijk als het product een lange lijst vol rare toevoegingen bevat. Het is ook gewoon niet nodig. De ingrediënten moet je alsnog allemaal snijden en een recept kan je ook uit een kookboek of van het internet halen. Bovendien ben je duurder uit als je telkens pakjes koopt, i.p.v. 1 keer te investeren in kruiden en specerijen waar je vaak maar een theelepeltje van nodig hebt.

De saus maakt immers het gerecht.

Zwart- wit tekening van een lachende traditionele vrouw die staat te koken.

Standaard kruiden voor smaakvolle gerechten

  • Peper en zout, logisch
  • Kaneel
  • Nootmuskaat
  • Laurierblad
  • Paprikapoeder
  • Kerrie
  • Italiaanse kruidenmix (Wil je die liever los? Italiaanse kruidenmix bestaat uit: basilicum, oregano, tijm, rozemarijn, peterselie. Optioneel: knoflookpoeder, salie, marjolein, koriander, chili vlokken).

Houdbare ingrediëntenlijst om saus te maken

  • Tomatenpuree in blik
  • Blikken gepelde tomaten of tomatenblokjes
  • Kokosmelk
  • Natuurazijn
  • Mosterd
  • Ketchup
  • Mayo- of Yogonaise
  • Maïzena om de saus eventueel te binden
  • Bloem om te binden
  • Sojasaus
  • Citroensap in zo’n flesje
  • Suiker
Kruiden en specerijen in glazen flessen om zelf te vullen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties