Oude receptenbakje met lepeltjes met kruiden ernaast.

De beste traditionele kookboeken: onmisbare klassiekers

In kookboeken land is de keuze oneindig. Te vaak heb ik een miskoop gedaan, waarbij een kookboek voor mij gewoon niet helpend is. Bijvoorbeeld omdat de benodigde ingrediënten altijd duur zijn of omdat de recepten een halve dagtaak omvatten. Dan val ik terug op the Oldies But Goodies. Sommige dingen kunnen nou eenmaal niet vervangen worden, omdat de piek al is bereikt. (Vergelijk het met muziek uit de jaren ’70 en muziek van nu.)

Eerder schreef ik al een artikel over 4 kookboeken waar je altijd mee uit de voeten kunt. Dat zijn echter zeer verschillende type kookboeken. Wil je terug naar de basis en de klassiekers leren koken from scratch? Dan verwijs ik je graag naar mijn:

Top 4 van traditionele kookboeken.

Blue Band boekjes:

Deze in tussen 1984 en 1992 uitgegeven boekjes bestaan uit verschillende categorieën. In 9 jaar tijd werd er ieder jaar een nieuw boekjes uitgegeven. Is dat wel handig, vraag je je misschien af? Volgens mij wel, want je kunt zelf kiezen waar je meer over wilt leren, zonder dat je één groot, zwaar en duur boek in huis moet halen, waarvan 80% nutteloze informatie bevat. In plaats daarvan heb je met deze boekjes een compact, lichtgewicht naslagwerk.

Zeven van de negen Blue Band kookboekjes op een rijtje.
De 9 kookboekjes van Blue Band:
  • Basis kookboek
  • Vlees & Wild
  • Soepen & Sauzen
  • Groenten
  • Vis
  • Pasta & Rijst
  • Gebak
  • Kleine gerechten
  • Nagerechten

Het Nieuwe Kookboek: Het basiskookboek voor iedere keuken

Althans, nieuw in 1948. Toen werd ‘ie uitgebracht, maar dat maakt ‘m er nu niet minder goed op! Een ontelbare hoeveelheid recepten, wijnkeuzes, etiquette, maten & gewichten en achtergrondinfo m.b.t. groentes, is wat dit boek bevat. Dit is zo’n typisch boek waar je de rest van je leven profijt van hebt, onafhankelijk van welk kookniveau je hebt bereikt. Het is een kookboek waar vele mee zijn opgegroeid, en als het aan mij ligt houden we die traditie in stand.

Hét Margriet kookboek

In hetzelfde straatje als bovengenoemd boek, bevind zich ook het Margriet kookboek (die ik ook al in een eerder artikel hebt genoemd). Dit is namelijk ook zo’n basisboek met allerlei informatie over ingrediënten, wijnen en stappenplannen. De nieuwe versies van dit boek zijn iets meer uitgebreid met wereldgerechten dan de nieuwe versies van ‘Het Nieuwe Kookboek’. Desondanks kun je er nog steeds terecht voor standaard Hollandse recepten. Niks voor ver gevorderde koks, maar wel als naslagwerk en om recepten op te zoeken.

Wil je leren koken? Dan is dat dé aanrader en ook deze zal je vast voor de rest van je leven op de plank hebben staan. Het Margriet Kookboek is iets duurder dan Het Nieuwe Kookboek. Als je de keuze tussen die twee moet maken, zou ik het op gevoel doen, of o.b.v. prijs.

Opgestapelde kookboeken.

WECK Inmaakboek

Ook al eerder genoemd in een artikel over wecken, mag deze ook nu niet aan het lijstje ontbreken. Hij is erg compact, maar staat desondanks boordevol informatie. Zoals overzichtelijke gebruiksaanwijzingen over stap voor stap wecken en inmaken. Er staan diverse lekkere en traditioneel Nederlandse recepten in, die ik zelf ook weleens maak zónder te wecken! Dat kan door het weck- of inmaakgedeelte gewoon weg te laten en de kip, groenten of cake te bereiden zonder kookproces in een glazen pot.

Dat betekent niet dat ik ‘m zou kopen als je er nooit mee gaat wecken, want dan kan je beter een ‘normaal’ kookboek aanschaffen. Maar voor de nieuwsgierige beginnende “wecker” of als naslagwerk voor de gevorderde, is dit een tijdloze aanrader.

Leuk om te lenen of om te geven

Kookboeken zijn vaak prijzig en ze nemen veel plek in beslag. Daarom is het wel zo handig om er een voor jezelf te kopen waar je echt wat aan hebt. Hopelijk heeft dit, of het andere kookboeken artikel je daarbij geholpen. Tip! Kookboeken kan je ook gewoon lenen bij de bibliotheek!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties