Hoe maak je de perfecte luchtige chocoladecake
Als er íets is wat menig dame, heer en kind het water in de mond doet lopen dan is dat wel: chocola! Weinig brengt zoveel voldoening en complimentjes als zelf gebakte verrassingen voor je bezoek. Zoals bij zoveel cakes het geval is, wordt ook de chocoladecake lekkerder als deze goed luchtig in elkaar zit. De cake is dan minder machtig, minder nat, maar ook minder droog en de textuur een stuk aangenamer om er je taanden in te zetten. Er zijn diverse recepteren voor chocoladecakes en -taarten te vinden, maar geen een luchtig én simpel genoeg om zelf ‘even snel’ in elkaar te flansen, waarbij je bezoek omver wordt geblazen.
”Chocolade + cake is de ideale combinatie om thuis te genieten van een welverdiende, ontspannen middag.
Als iemand die niet vies is van een beetje uitdaging, heb ik met verschillende ingrediënten geëxperimenteerd om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat het vervangen van boter door plantaardige olie dé manier is om luchtigheid in cakes te creëren. Het vervolgens op moeten eten van al deze cakes heb ik maar op de koop toe moeten nemen.
Wil je dé guilty pleasure of all time gemakkelijk en snel maken, waar ook nog veel mogelijkheid is tot variatie? – dit is jouw pakkie an!
Luchtige chocoladecake recept
Het behalen van een luchtig cake-resultaat heeft veelal met geduld en aandacht te maken. De twee geheimen zijn om de bloem in delen toe te voegen en te blijven kloppen tot de suiker niet meer knarst.
Resultaat: 1 ronde chocoladecake
Portie: 12 parten
Bewaren: Het beste direct te serveren. In folie verpakt één week buiten de koelkast te bewaren.
Luchtige chocoladecake ingrediënten:
- 250 gram bloem
- 300 gram suiker
- 250 gram olijfolie, kokosolie of andere plantaardige olie
- 100ml water
- 4 eieren
- 3 el cacao
- 3/4 pakje bakpoeder
- 1 pakje vanillesuiker of 2 druppels vanille-extract
Hoe maak je luchtige chocoladecake
- Verwarm je oven voor op 175°C.
- Vul een kookpan met het water, de olie, de suiker en de cacao. Zet op het vuur.
- Breng bovenstaande aan de kook, terwijl je blijf roeren. Laat 1 minuut koken en zet meteen van het vuur af.
- Laat afkoelen van heet naar warm, en giet alles vervolgens in een beslagkom. Let op! Zorg ervoor dat het mengsel écht niet meer heet is. Zodra je de eieren toevoegt mogen ze niet gaan stollen, als dit gebeurt kan je het mengsel niet meer gebruiken.
- Voeg de eieren toe (mag tegelijkertijd) en klop door het mengsel met een mixer of stevige garde (spierballen vereist).
- Voeg de bloem toe. Liever niet alles in één keer, maar: deel 1 – mixen, deel 2 – mixen, deel 3 – mixen.
- Meng nu de bakpoeder en vanillesuiker door het beslag.
- Giet het beslag in een ronde bakvorm en plaats deze in het midden van de oven. Na +/- 60 minuten is je cake klaar!



Als je de cake wat interessanter wilt maken, kun je altijd wat aardbeien toevoegen, vlak voordat de cake de oven in gaat. Experimenteer en varieer vooral met diverse toppings!
Houd wel in gedachte dat deze cake luchtig is door het gebruik van olie i.p.v. boter, waardoor je kunt mixen met een normale handmixer. Gebruik je echter wél boter, dan is er nog een derde geheim voor een luchtig resultaat: spatel gezeefde bloem, suiker, en beetje bij beetje de boter door het beslag heen.
2 reacties