Hoe maak je zelf thee van bladeren en kruiden: 5 ideeën
Inmiddels al een poos geleden schreef ik een artikel over het zetten van een perfect kopje thee. Nu wil het nog wel eens voorkomen dat je geen thee meer in huis hebt of dat je een keer wat anders wil dan de ‘standaard’ zakjes van de supermarkt. De keuze aan theeselecties die in de supermarkt te koop zijn is tegenwoordig vele malen groter dan ‘vroeger’, maar toch is het leuk om zo nu en dan zelf wat in elkaar te flansen.
Zoals we weten wordt thee van bladeren gemaakt en kun je ze in losse variant kopen of in zakjes. In dit artikel bespreek ik echter een aantal gezonde varianten waarbij je geen gebruik maakt van bladeren, maar ‘gewoon’ van poeders en takjes die je misschien al wel in huis hebt.
Kurkuma thee met citroengras en kaneel

Ingrediënten
- Kurkuma (geelwortel) vers of gemalen
- Snuf zwarte peper of een paar peperkorrels
- Citroengras (Sereh) vers of gemalen
- Kaneelstokje of gemalen
- Optioneel: Schijfje citroen
Benodigdheden
- Leeg theezakje of thee-ei of theezeefje
- Mok kokend water
Het hoofdingrediënt is kurkuma, waarbij je 1 theelepeltje kurkuma poeder gebruikt. Kurkuma heeft allerlei gezondheidsvoordelen voor o.a. je spijsvertering en bloedvaten. Tevens zou het bijdragen aan de productie van gelukshormonen. Om deze gezondheidsvoordelen goed te laten werken, voeg je een snuf zwarte peper toe. Klinkt nog niet heel appetijtelijk hè? Voeg daarom een half theelepeltje citroengras poeder toe, een half theelepeltje kaneel en een schijfje citroen! Ik heb alles in een zakje gestopt en in het hete water gehangen, zoals je op bovenstaande afbeelding kunt zien.
Laurierthee

Laurier schijnt bij te dragen aan het verhelpen van griep, keelpijn, tandpijn en nog een heleboel andere pijntjes en ziektes. Daarnaast is laurier ook nog eens goed voor de maag en kan het gebruikt worden als natuurlijk antidepressivum. Zoals met alle voedingstoffen het
geval is, geldt ook hierbij dat je er niet teveel van moet drinken. 1
kopje per dag is echter niks mis mee.
Ingrediënten
- 2 à 3 gedroogde laurierblaadjes
- Mok water of melk
- Kaneelstokje
- Optioneel: honing
Benodigdheden
- Pannetje om te koken
Breng in een pannetje de blaadjes en eventueel het kaneelstokje aan de kook in het water. Giet het goedje vervolgens in een kopje of glas, maar leg de laurierblaadjes apart, zoals je dat ook doet als je soep of andere lauriervriendelijke maaltijden bereidt. Voeg nu als je wilt een theelepeltje honing toe.
Chai thee (Masala Chai)

Deze o zo lekkere Indiase kruidenmix
wordt vaak in koffie vorm gedronken, maar je kunt ook gewoon de thee
drinken. In thee speciaalzaken zie ik de chai thee mix tegenwoordig vaak
liggen, terwijl je ‘m ook gewoon zelf kunt maken met ingrediënten die
je wellicht al in huis hebt.
Misschien zou je het door de
sterke en haast zoete smaak niet verwachten, maar ook chai thee brengt
allerlei gezondheidsvoordelen met zich mee, zoals een verhoogde energie,
het verlagen van de bloeddruk en het verminderen van ontstekingen. Dit
geldt echter voor de thee, zonder toevoegingen van suiker. Als je de
populaire ‘Chai Latte’ consumeert zit daar vaak een hoop suiker in, wat
de ontstekingen in je hersenen en lichaam dan weer verhoogt en slechts
een tijdelijke energiepiek met zich meebrengt.
Ingrediënten
- 1 Kaneelstokje of theelepel gemalen kaneel
- 2 Theelepels gemalen gember of een klein stukje geschilde gember
- 10 Korrels zwarte peper of 2 theelepels gemalen zwarte peper
- 1 Theelepel kardemom
- 2 theelepels zwarte thee
- 2 kruidnagels
- 1 steranijs
Benodigdheden
- Mes om te hakken en te pletten (en dus een snijplank als je aanrechtblad je lief is)
- Optioneel: een vijzel als je het mes zat bent
- Mok met heet water
- Leeg theezakje of thee-ei of theezeefje
Hak de steranijs en kaneel zo fijn mogelijk. Gebruik een vijzel óf het mes om de peperkorrels, kardemom en kruidnagel te kneuzen, zoals dat heet. Nu heb je de thee al zelf gemaakt! Stop het in je zakje, ei of zeefje en giet er het hete water overheen. Et voilà!
Saliethee of -melk

Salie is super goed voor o.a. het ontsmetten van een ontstoken keel én om te ontspannen en dus als natuurlijk slaapmiddeltje. Als iemand die al d’r hele leven met slaapproblemen kampt, kan ik je vertellen dat het echt een aanrader is om een kopje warme melk met gekookte salie te drinken voor het slapengaan.
Warme melk doet denken aan vroeger toen je als klein kind melk kreeg voor het slapengaan, met het idee om beter te slapen. Dit schijnt echter niet te werken, aangezien er voor de aanmaak van het slaaphormoon melatonine veel meer melk nodig is dan een kopje, en dat is dan weer niet goed voor je. Toch drink ik het af en toe, al is het maar om een keer wat anders te drinken dan thee…
Ingrediënten:
- 2 à 3 Gedroogde salieblaadjes
- Mok water of melk
- Optioneel als je water gebruikt: honing
Benodigdheden
- Pannetje om te koken
Het bereiden van saliethee of -melk gaat hetzelfde als bij laurierthee. Zet water of melk op het vuur en laat de salieblaadjes een paar minuten in de hete vloeistof trekken, alvorens ze eruit te halen (doe alsof het een theezakje is).
Appeltaart thee
Zin in appeltaart, maar geen zin om ‘m te maken of om naar de bakker te gaan? Gelukkig is er een goedkopere en gezondere variant beschikbaar: dé thee die naar appeltaart smaakt! Prima reclamespotje hè

Ingrediënten:
- Kwart appel
- Kaneelstokje of gemalen kaneel
- Optioneel: scheutje honing
- Mok heet water
Benodigdheden:
- Pannetje om te koken
Als je gebruik maakt van een kaneelstokje kun je de appel en het kaneelstokje gewoon los in het hete water laten glijden en ze er eventueel 5 minuten later met een lepel uit halen. Bij het gebruik van gemalen kaneel geldt weer dat je een theezakje, -ei of -zeefje gebruikt.
Appels vooraf maken en bewaren
Als je dit vaker wil maken en de thee kant-en-klaar in huis wilt hebben, kan je ervoor kiezen om een paar appels in dunne schijfjes te snijden, de gemalen kaneel er meteen overheen te strooien en er wat citroensap overheen te sprenkelen en deze te laten drogen in de oven of in een speciale voedseldroger.
Dit duurt wel een aantal uren, maar het is wel een gemakkelijk en leuk klusje. Als je de oven gebruikt kun je ze op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven zetten. Nog beter is om ronde appelschijfjes aan lange satéprikkers te rijgen en die op je ovenrekje te plaatsen, waarbij je ervoor zorgt dat de schijfjes de bodem van de oven net niet raken.
Zet de oven op hetelucht stand óf op boven- en onderwarmte en verwarm voor op 50 tot 55 °C. Nu moeten ze 4 tot 5 uur in de oven drogen. Ik zet mijn wekker op 4,5 uur en kijk dan of ze er al uit kunnen.
Je kunt de schijfjes appel in een luchtdichte pot een aantal weken bewaren of je kunt ze wecken.

Zoals je ziet zijn er een aantal gemakkelijke en minder gemakkelijke methodes om zelf thee te maken. Je kunt een heleboel variëren met kruiden en andere toevoegingen. In ieder geval is er geen reden om geen thee te kunnen of willen drinken!
De keuze is reuze en in feite zijn bovenstaande recepten gewoon heet water met verschillende smaakjes en bijbehorende gezondheidsvoordelen. Als je echt geen fan bent van warme thee dranken, kun je nog altijd zelf ijsthee maken, ook daar kun je veel mee variëren.
3 reacties