Keukenblad met weckpotten, ingrediënten en een kookboek

5 keer wecken en inleggen voor beginners

Traditioneel en inmiddels zelfs haast een beetje ouderwets: het wecken of inleggen van voedsel, oftewel: inmaken en conserveren. Gek eigenlijk, want in het kader van gezond, lekker en lang houdbaar eten, is het opbergen van voedsel in glazen potten een absolute aanrader.

Wat is het verschil tussen wecken en inleggen

Weckenonline noemt verschillende redenen om wecken tot een hobby te maken. De belangrijkste is wel dat het voedsel, indien goed vacuüm verpakt, jaren goed kan blijven. Maar om te wecken moet je de dichte weckpot inclusief voedsel een minuut of 10 in kokend water plaatsen.

Wil je dat niet of heb je geen weckpot tot je beschikking? Dan kan je inleggen. Dat lijkt op wecken, maar dan zonder de gevulde pot achteraf nog eens te koken. Ingelegd voedsel blijft een tot enkele weken goed door het gebruik van bewaarmiddelen, zoals azijn.

Tekst over voedsel inmaken uit het kookboek "Wecken"

5 recepten voor inleggen en wecken:

Zoet pittige uien inleggen

Portie: 1 lage weckpot

Houdbaarheid: ingelegd 1 maand in de koelkast

  • 2 rode uien
  • 1 eetlepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 125 ml water
  • 125 ml azijn
  • 1 theelepel peperkorrels
Uien inleggen
  1. Snijd de uien in zo dun mogelijke ringen of halve ringen.
  2. Maak altijd eerst de pot goed schoon.
  3. Leg de uien met de peperkorrels in de pot.
  4. Voeg dan water, azijn, suiker en zout toe.
  5. Tot slot sluit je de pot en laat de ingrediënten hun werk doen! Na een paar dagen zijn de uien extra lekker zoet met een beetje pit.

Wecken? Kook dan nog eens voor 20 minuten met inhoud en deksel erop in een met water gevulde pan.

Cake wecken in een pot

Appelcake wecken

Portie: 3 hoge weckpotten gevuld met cake

Houdbaarheid: tenminste 6 maanden

  • 250 gram bloem
  • 250 gram boter
  • 3 eieren
  • 1,5 appel
  • 250 gram suiker
Cake maken in weckpotten
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Smelt de boter in een pannetje, terwijl je de droge ingrediënten in een kom mengt.
  3. Klop de boter en de eieren door de droge ingrediënten heen.
  4. Schil en snijd de appel in kleine blokjes, zodat ze aan de kom toe kunnen worden gevoegd.
  5. Smeer de potten in met boter, olie of paneermeel.
  6. Vul de potten dan tot de helft met het beslag.
  7. Bak vervolgens de potten zónder deksel 45 minuten in de oven. Zet de laatste 5 minuten alvast twee ruime pannen met water op het vuur om goed op te warmen.
  8. Maak de potten m.b.v. ovenwanten dicht door de deksels af te klemmen.
  9. Plaats de nog warme weckpotten rechtstreeks in het water en breng aan de kook.
  10. Op 100 graden (meet de temperatuur, of schat het zelf in), laat je de cakes vervolgens 20 minuten koken.
  11. Klaar! Als het goed is zijn de potten nu zo vacuüm gezogen dat je de klemmetjes van het deksel los kan maken zonder dat de pot opent. (Dat kan alleen door aan het vacuüm label te trekken, zodra je de cake gaat eten.)

Ingelegde rode bietjes

Portie: 1 grote weckpot

Houdbaarheid: 1 maand bij inleggen, tenminste 1 jaar bij wecken

  • 3 rode bieten
  • 250 ml water
  • 250 ml azijn
  • 1 of 2 laurierblaadjes
  1. Kook de rode bieten voor 1,5 uur. Test of ze gaar zijn door er met een prikker in te prikken. Ze horen van binnen zacht te zijn, maar niet smeuïg.
  2. Maak de pot voorafgaand goed schoon.
  3. Snijd dan de bieten in plakjes.
  4. Plaats in de pot en voeg als laatste het water, azijn en laurierblad toe.
  5. Sluit de pot tot slot goed af en laat afkoelen.

Wecken? Kook dan nog eens voor 20 minuten met inhoud en deksel erop in een met water gevulde pan.

Jam wecken

Portie: 1 kleine glazen pot

Houdbaarheid: tenminste 1 jaar

  • 350 gram schoongemaakte bessen
  • 350 gram suiker
  • 2 eetlepels citroensap
Jam maken
  1. Plaats alle ingrediënten in een kom en dek af.
  2. Laat eerst een uur staan.
  3. Stort het mengsel in een pan en breng al roerende aan de kook.
  4. Leg het deksel half op de pan, zodat een temperatuur van 105 graden wordt bereikt. Kook dan voor 20 minuten.
  5. Kook ook de lege glazen pot voor 10 minuten in een pan water.
  6. Gooi voorzichtig leeg in de gootsteen. Hierna kan je de jam in de pot plaatsen.
  7. Heb je een weckpot? Sluit deze dan helemaal af en laat staan om af te koelen en te stollen. Heb je een normale jampot? Sluit af en keer om, zodat de inhoud vacuüm wordt getrokken tijdens het afkoelen.

Zoetzure ingelegde komkommer

Portie: 1 kleine glazen pot

Houdbaarheid: 1 maand in de koelkast

  • 1 komkommer
  • 125 ml water
  • 125 ml azijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 2,5 eetlepels zout
  • 1 theelepel peperkorrels
  • Dille naar smaak
Komkommer inleggen
  1. Snijd de komkommer in zo dun mogelijke plakjes.
  2. Maak de pot vervolgens goed schoon.
  3. Leg de komkommer met de peperkorrels en de dille in de pot.
  4. Voeg water, azijn, suiker en zout toe.
  5. Sluit de pot en laat de ingrediënten hun werk doen! Na een paar dagen zijn de komkommers namelijk extra lekker!

Wecken? Kook dan nog eens voor 20 minuten met inhoud en deksel erop in een met water gevulde pan.

Zelfgemaakte jam en ingelegde uien in weckpotten

Misschien passen je ingemaakte bijgerechten wel bij dit weekmenu.